Ziņa

17. – 19. oktobrī Latvijas Universitātē Baltijas jūras reģiona valstu tīklojuma Colloquium Balticum konferences ietvarā tiks aktualizēti antīkā, proti, seno grieķu un romiešu kultūrmantojuma jautājumi neparastā gultnē: tiks skatīts, kā šajā vidē darbojas un līdzās pastāv mākslīgais un dabīgais (latīņu valodā naturalia et artificialia) kopš Eiropas kultūras sākumiem līdz pat šodienai. Tostarp tiks iztirzāts arī šobrīd tik aktuālais mākslīgā intelekta jautājums – kā tas saskatāms un novērtējams jau antīkajā kultūrā.

Latvijas Universitātes klasiskie filologi Rīgā uzņem un organizē zinātnisko konferenci ar Eiropas universitāšu sadarbības tradīcijām jau 20 gadu garumā. Šogad konferencē pārstāvēta Viļņas Universitāte (Lietuva), Tartu Universitāte (Igaunija), Filipa Universitāte Marburgā un Berlīnes Brīvā universitāte (Vācija), Lundas Universitāte (Zviedrija) un A. Mickeviča Universitāte Poznaņā (Polija).

Iepriekšējā Colloquium Balticum tīklojuma konference Rīgā noritēja nu jau pirms 10 gadiem – 2014. gadā, kad Colloquium Balticum bija daļa no pasākumiem, kas veltīti Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai.

Trīs dienas Latvijas Universitātē tiks vadītas sarunās un diskusijās (latīņu valodā colloquium nozīmē 'sarunāšanās') par valodu, dažādu laiku vēstures un tekstu faktiem, kas izgaismos konferences tēmu, ļaujot aizvien aizdomāties par attiecīgām aktualitātēm mūsdienās.

Programma apliecina, ka interese par Rīgas kolokviju ir patiesi liela: universitāšu pētnieki pieteikuši tēmas, kas neparastas un saistošas ne tikai antīkās pasaules pētniekiem, bet plašam klausītāju lokam. Kolokviju tradīcija paredz arī tīklojuma universitāšu studentu piedalīšanos, kas kolokvija gaisotnei piešķir īpašu noskaņu – tie, kas šobrīd uzsāk studijas vai ir studiju procesā, būs tas spēks, kas potenciāli turpinās iesāktos pētījumus un tiem pievienos savu domu, lai antīkā kultūrmantojuma un tā recepcijas pētniecība Baltijas reģionā varētu tikt kopta un uzturēta.

Latvijas Universitātes klasiskie filologi aicina ne tikai studentus, bet ikvienu interesentu, tostarp arī vecāko klašu skolēnus pievienoties Colloquium Balticum klasisko filologu un antīkās kultūras pazinēju pulkam – apmeklēt kolokviju, pēc vēlēšanās iesaistīties sarunās un ieraudzīt antīkās senatnes dabīgā un mākslīgā aspektus pārlaicīgās kategorijās.

Colloquium Balticum atmosfēra arvien bijusi un tiek uzturēta atvērta, draudzīga un patiesi izzinoša. Ne velti vairāku pieteikto tēmu formulējumā redzams vai sajūtams jautājums – līdzdomāt, jautāt un atklāt ko nezinātu; tāda ir šī pasākuma būtība.


Konferences programma:

Colloquium Balticum Rigense 2024. Naturalia et Artificialia: valoda, teksts, kultūra

Norises valoda: angļu vai vācu.

Konferences dalībniekus ar muzikālu sveicienu iepriecinās Latvijas Universitātes sieviešu koris “Balta”. Kora mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza.

Konferences publicitātes nodrošināšanai tās norises laikā paredzēta fotografēšana un filmēšana!


Kontaktinformācija:

Ilona Gorņeva (ilona.gorneva@lu.lv),

Gita Bērziņa (gita.berzina.hzf@lu.lv )

Latvijas Universitāte,

Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas nodaļa,

Hellēnistikas centrs un Latīniskā kultūrmantojuma centrs


Konferenci atbalsta

Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem.

Valsts kultūrkapitāla fonds

Latvijas Universitāte

Dalīties